az iş yapmak verimliliği arttırıyor

ingiltere’de yapılan bir araştırmaya göre çalışırken verilen -kendine çay almak veya tuvalete gitmek gibi- küçük aralar, ortalama bir işletmeye yılda hatırı sayılır bir maliyet yaratıyormuş. ama bu bir zarar gibi görünse de şimdilerde bazı uzmanlar küçük molaların verimliliği arttırdığını düşünüyor.

araştırma, ortalama bir çalışanın işle ilgili olmayan (sosyal medya, çay koyma, internette gezinme, sigara içme ve tuvalete gitme gibi) aktivitelere ne kadar zaman harcadığına bakmış. bu aktiviteler verimliliği düşürücü gibi görünse de illinois üniversitesi psikoloji profesörü alejandro lleras bu aktivitelerin, aslında yapılan işin kalitesini ve miktarını nasıl arttırdığını şöyle açıklamış:

“hedeflerinizi devre dışı bırakmak ve yeniden harekete geçirmek odaklı kalmanızı sağlıyor… pratik açısından bakıldığında, araştırmamız uzun süren görevlerle karşılaşıldığında kısa molalar  vermek en iyisidir. kısa zihinsel molalar, aslında görevinize odaklı kalmanıza yardımcı oluyor!”

mikro-molaların verimliliği neden arttırdığını anlamak için bazı bilimsel bulgular çalışırken neden molalara önem verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor aslında;

  • beynimiz uzun süreli odaklanmaya uygun değil

günümüzde işlerin büyük çoğunluğu tek bir aktiviteye veya göreve uzun süre odaklanmayı gerektiriyorsa da insan beyni bu talebe karşılık verecek şekilde yaratılmış değil. illinois üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre bunun sebebi uzun süre aynı şeyi yaptığında beynin; gördüklerini, duyduklarını ve hissettiklerini kaydetmeyi yavaş yavaş durdurmasından kaynaklanıyor.

bunu açıklamanın en iyi yolu çoğu insanın uzun süre kıyafetli dolaşmalarından ve sürekli bir uyarmadan dolayı kumaşın tenlerine değmesini hissetmemeleri olabilir.  o yüzden, gün içinde verimliliğiniz aniden düşüyorsa tekrar odaklanabilmek için kısa (mikro) molalar vermeye ihtiyacınız olabilir.

  • molalar bilgiyi geliştirmemize, işlememize ve analiz etmemize yardımcı oluyor

beynimizin iki modu var. birincisi öğrenirken, çalışırken veya yazarken kullandığımız “odaklı mod”. ikincisi ise dinlenirken, hayal kurarken ve çok derin düşünmediğimizde kullandığımız “dağılma modu”.

çalışırken odaklı mod çok etkili gibi görünebilir; ancak, dağılma modu da büyük bir rol oynuyor. aslında, başka bir çalışma da zihnin, çözmekte zorlandığı problemleri hayal kurduğu (dalıp gittiği) zamanlarda çözdüğünü bulmuş.

  • verdiğimiz molalar, içinde bulunduğumuz durumu değerlendirmemize yardımcı oluyor

devamlı bir şekilde bir görev üzerinde çalışırken genel konsepti kaçırabiliyoruz ama kısa bir uzaklaşma/ara verme sizi yaptığınız şeyi değerlendirmeye yöneltiyor. ne yaptığınızı gözden geçirmenizi sağlıyor.  yaptığınız işe dikkatinizin yüksek olması sizin fırsatların avantajlarını değerlendirmenizi , boşa zaman kaybetmenizi ve her zaman doğru yönde ilerlediğinize emin olmanızı sağlıyor. aslında, harvard business review’daki şu (kendinizi tüketmeden önce 15 dakikalık bir mola verin) makalede bunun ne kadar etkili olabileceği incelenmiş.

az ama öz’den en fazla faydayı elde etmek için -pomodoro serisi, 90 dakikalık çalışma blogu veya 52-17 yöntemi gibi- araştırmacıların geliştirdiği bir çok yöntem mevcut. en çok uyarlanan yöntem ise öğle tatiline ek olarak günde 2 kere 15’er dakikalık mola yöntemi.  bu sürede yürüyüşe çıkabilirsiniz, kestirebilirsiniz, hatta internette şirin hayvan fotoğraflarına bakabilirsiniz. şirin hayvan fotoğraflarına bakma konusunu hafife almayın çünkü bu konuda yapılan bir araştırma sonucunda verimliliği arttırdığı ispat edilmiş.

tükenmişlik

az çalışmayı yanlış ele almamak lazım aslında. zira suistimal etmeye çok müsait. zamanı iyi değerlendirmek, zaman yönetimini öğrenmek ve yukarıdaki bilgilerle değerlendirmek çok faydalı olacaktır. konuyla ilgili dünyada bir çok araştırma ve çalışma yapılıyor. bu bağlamda isveç’in gün içinde çalışanların daha verimli çalışması için günlük mesai saatini 6 saate indirmesini, çalışma saatlerinin verimliliği düşürmesiyle ilgili bir devletin attığı ilk ve en önemli adım olarak görüyorum. darısı bizim başımıza.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
Verified by MonsterInsights