unutkanlık aslında bir çoğumuzun şikayetçi olduğu bir konu. ama iyi bir tarafı da varmış… konuyla ilgili blake richards ve paul frankland‘ın ortak yazdıkları bir kitap var: the persistence and transience of memory (hafızanın devamlılığı ve geçiciliği). kitapta zekanın unutkanlıkla doğru orantılı olduğundan yani unutkanlığın bir zeka göstergesi olduğundan bahsediyor.

araştırmalar özetle şöyle diyor;

insanların doğru zamanda önemli detayları hatırlaması çoğumuz için bir zeka göstergesi. bu insanlar, bir problemi çözmek için bir sürecin veya bir bilginin önemli parçasını sadece gerekli olduğu zaman hatırlıyorlar.

hafızanın, hatırlama yeteneğinin zekada önemli bir rol oynadığı gerçeği yadsınamaz. işlemeyen bir hafızayla bir sorunu çözmek için gerekli olan önemli verileri akılda bile tutamazdık ve uzun süreli hafıza olmadan da geçmişte işe yarayan stratejileri hatırlayamaz ve onları yaratıcı bir şekilde kullanarak yeni çözümler bulamazdık.

bununla beraber, nörologlar unutmanın da zekada önemli bir rol oynadığını söylüyorlar. garip görünse de problemleri hızlı ve etkili çözmek için hem hafızaya hem de unutkanlığa  ihtiyacımız var.

beynin unutma becerisi zeka işareti

toronto üniversitesi‘nde yürütülen bir çalışmada unutkan olmak aynı  zamanda bir zeka işareti olabilirmiş. üniversite’deki nörologlar süreklilik ve geçicilikte hafıza ve unutkanlığın sorunları çözmedeki rolünü incelemişler.

hem süreklilik hem de geçiciliğin, -sahip olduğu bilgi birikimiyle nasıl çözebileceği şeklinde anlaşılan- zekanın sorun çözme yeteneğini bir şekilde çözmemiz gereken sorunla ilgili en alakalı bilgiye hızlıca ulaşmamızı sağlayarak kullandığı sonucuna varılmış.

bu durum nörologlara göre, hafızanın temel hedeflerinden biri karar vermeyi en uygun hale getirmek. bununla beraber, unutkanlık da problemi çözmekle ilgili beynin gerçekten önemli olan şeye odaklanması için gerekli bir unsur.

unutkaAslında son zamanlarda, “tamamıyla unutmaya adanmış beyin mekanizmaları” olduğu keşfedilmiş -ki bu da hafızamızın sürekli organize olduğu ve yeni bilgileri kaydetmek için artık kullanılmayan veya ihtiyaç kalmayan eski bilgileri sildiği anlamına geliyormuş.

beynimiz sürekli yeni bilgi yolları üretiyor ve bunu sağlamak için de baz eski ve kullanmadığı bilgileri siliyor. bu da geçmiş ve şimdiki olayları genellememizi sağladığı için karar vermeye yardım ediyor ve zekayı harekete geçiriyor. bir başka deyişle, unutmak önemsiz detayları unutarak daha etkin olmamızı, böylece sorunları daha hızlı ve etkin çözmemizi sağlıyor. bundan dolayı, çok fazla bilgiyi sadece depolamak değil aynı zamanda sık sık temizlemek önemli. bu sayede, bildiklerimizi rahatça hatırlayabilelim ve karşılaştığımız sorunlara rahatça çözüm bulabilelim.

sonuç olarak; biraz unutkan bir insansanız, bunu olumsuz bir şey olarak düşünmeyin. zira bu, beyin fonksiyonlarınız tekrar yazma ve silme konusunda iyi çalışıyor anlamına geliyor.sadece bunu avantaja çevirmeyi öğrenmek gerekiyor.

0
Would love your thoughts, please comment.x
Verified by MonsterInsights